У пішому поході, коли кожен зайвий кілограм в рюкзаку відображається на швидкості руху, потрібно знаходити золоту середину між бажаним і можливим.
Про засади харчування у поході
У поході відповідальним за харчування є інструктор, він же – завгосп. До його обов?язків належить: складання меню, закупівля продуктів, розподіл їх між учасниками. А також він найбільшою мірою причетний до процесу приготування їжі.
Кожен учасник долучається до організації побутових моментів: переносить певну частину продуктів, збирає дрова, допомагає готувати їжу, миє особистий, а іноді й загальний посуд.
Вага продуктів
Для походів тривалістю до 5 днів всі продукти закуповуються одразу. Відповідно вага рюкзака зменшуватиметься пропорційно до спожитих харчів. Для триваліших походів до старту закуповується частина продуктів, а посеред походу здійснюються додаткові закупи. Отже, вантаж змінюватиме вагу двічі за похід. Незмінною щодня залишатиметься вага термоса з чаєм взимку/фляги з водою влітку.
З метою оптимізації раціону і обмеження вживання консервантів типу «Мівіна» ми запровадили використання сушених продуктів. Зокрема, широко використовуємо сушене м’ясо та овочі до каш і супів. Це дає можливість високо в горах потішити шлунок навіть червоним борщем.
Вода в поході – один з найважливіших елементів. Влітку набираємо її з джерел, взимку вона є скрізь: можна натопити необхідну кількість води.
Враховуючи похідні особливості, ми пропонуємо таку схему харчування: на сніданок і вечерю, коли є можливість розпалити велике вогнище і наявний вільний доступ до води, ми готуємо варені страви (вранці – каші, ввечері – супи).
Під час переходів передбачено споживання двох перекусів – солодкого і солоного. Перекус у поході вимагає зупинки, що триває від 40 хв до 1 год. Усі дістають частину внормованого завгоспом денного пайка, термоси з чаєм або фляги з водою. Товариство відпочиває, ділиться враженнями й одночасно наминає по жменьці сухарів, родзинок чи сир.
У літніх походах до раціону належать зібрані власними руками ягоди – чорниці й малини. Проходячи поблизу колиб вівчарів, іноді можна придбати свіже молоко й сир.
Орієнтовне меню походу
день 1
обід
– ковбаса, цибуля, сир, сухарі
вечеря
– суп гречаний
день 2
сніданок
– вівсянка з сухофруктами
перекус № 1
– ковбаса, цибуля, сир, сухарі
перекус № 2
– цукерки, халва, родзинки
вечеря
– макарони з м’ясом і сиром
день 3
сніданок
– гречка з м’ясом
перекус № 1
– ковбаса, цибуля, сир, сухарі
перекус № 2
– козінаки, ірис, родзинки
вечеря
– борщ
день 4
сніданок
– пшенична каша з м’ясом
перекус № 1
– ковбаса, цибуля, сир, сухарі
перекус № 2
– цукерки, халва, родзинки
вечеря
– суп з макаронів і м’яса
день 5
сніданок
– гречка з м’ясом
перекус № 1
– ковбаса, цибуля, сир, сухарі
перекус № 2
– цукерки, халва, родзинки
вечеря
– суп рисовий
день 6
сніданок
– рис з сухофруктами
перекус № 1
– ковбаса, цибуля, сир, сухарі
перекус № 2
– цукерки, халва, родзинки
вечеря
– макарони з м’ясом і сиром
день 7
сніданок
– пшенична каша з м’ясом
перекус № 1
– ковбаса, цибуля, сир, сухарі
перекус № 2
– козінаки, ірис, родзинки
вечеря
– суп гречаний
день 8
сніданок
– рис з сухофруктами
перекус № 1
– ковбаса, цибуля, сир, сухарі
перекус № 2
– цукерки, халва, родзинки
вечеря
– борщ
день 9
сніданок
– макарони по-флотськи
перекус № 1
– ковбаса, цибуля, сир, сухарі
перекус № 2
– козінаки, ірис, родзинки
До кожного прийому їжі належать
напої:
- чай чорний, зелений, червоний
- кавовий напій з цикорію (не рекомендуємо вживати каву в поході)
- кисіль (дуже добре допомагає зігрітися)
десерти:
- печиво
- цукерки