Вітаємо на сайті Спортивного клубу “Серпантин"

У пішому поході, коли кожен зайвий кілограм в рюкзаку відображається на швидкості руху, потрібно знаходити золоту середину між бажаним і можливим.

Про засади харчування у поході

У поході відповідальним за харчування є інструктор, він же – завгосп. До його обов?язків належить: складання меню, закупівля продуктів, розподіл їх між учасниками. А також він найбільшою мірою причетний до процесу приготування їжі.

harch-1

Кожен учасник долучається до організації побутових моментів: переносить певну частину продуктів, збирає дрова, допомагає готувати їжу, миє особистий, а іноді й загальний посуд.

Вага продуктів

Для походів тривалістю до 5 днів всі продукти закуповуються одразу. Відповідно вага рюкзака зменшуватиметься пропорційно до спожитих харчів. Для триваліших походів до старту закуповується частина продуктів, а посеред походу здійснюються додаткові закупи. Отже, вантаж змінюватиме вагу двічі за похід. Незмінною щодня залишатиметься вага термоса з чаєм взимку/фляги з водою влітку.

З метою оптимізації раціону і обмеження вживання консервантів типу «Мівіна»  ми запровадили використання сушених продуктів. Зокрема, широко використовуємо сушене м’ясо та овочі до каш і супів. Це дає можливість високо в горах потішити шлунок навіть червоним  борщем.

Вода в поході – один з найважливіших елементів. Влітку набираємо її з джерел, взимку вона є скрізь: можна натопити необхідну кількість води.

Враховуючи похідні особливості, ми пропонуємо таку схему харчування: на сніданок і вечерю, коли є можливість розпалити велике вогнище і наявний вільний доступ до води, ми готуємо варені страви (вранці – каші, ввечері – супи).

harch-2    harch-3    harch-4

Під час переходів передбачено споживання двох перекусів – солодкого і солоного. Перекус у поході вимагає зупинки, що триває від 40 хв до 1 год. Усі дістають частину внормованого завгоспом денного пайка, термоси з чаєм або фляги з водою. Товариство відпочиває, ділиться враженнями й одночасно наминає по жменьці сухарів, родзинок чи сир.

У літніх походах до раціону належать зібрані власними руками ягоди – чорниці й малини. Проходячи поблизу колиб вівчарів, іноді можна придбати свіже молоко й сир.

Орієнтовне меню походу

день 1

обід
–    ковбаса, цибуля, сир, сухарі

вечеря
–    суп гречаний

день 2

сніданок
–    вівсянка з сухофруктами

перекус № 1
–    ковбаса, цибуля, сир, сухарі

перекус № 2
–    цукерки, халва, родзинки

вечеря
–    макарони з м’ясом і сиром

день 3

сніданок
–    гречка з м’ясом

перекус № 1
–    ковбаса, цибуля, сир, сухарі

перекус № 2
–    козінаки, ірис, родзинки

вечеря
–    борщ

день 4

сніданок
–    пшенична каша з м’ясом

перекус № 1
–    ковбаса, цибуля, сир, сухарі

перекус № 2
–    цукерки, халва, родзинки

вечеря
–    суп з макаронів і м’яса

день 5

сніданок
–    гречка з м’ясом

перекус № 1
–    ковбаса, цибуля, сир, сухарі

перекус № 2
–    цукерки, халва, родзинки

вечеря
–    суп рисовий

день 6

сніданок
–    рис з сухофруктами

перекус № 1
–    ковбаса, цибуля, сир, сухарі

перекус № 2
–    цукерки, халва, родзинки

вечеря
–    макарони з м’ясом і сиром

день 7

сніданок
–    пшенична каша з м’ясом

перекус № 1
–    ковбаса, цибуля, сир, сухарі

перекус № 2
–    козінаки, ірис, родзинки

вечеря
–    суп гречаний

день 8

сніданок
–    рис з сухофруктами

перекус № 1
–    ковбаса, цибуля, сир, сухарі

перекус № 2
–    цукерки, халва, родзинки

вечеря
–    борщ

день 9

сніданок
–    макарони по-флотськи

перекус № 1
–    ковбаса, цибуля, сир, сухарі

перекус № 2
–    козінаки, ірис, родзинки

До кожного прийому їжі належать

напої:

  • чай чорний, зелений, червоний
  • кавовий напій з цикорію (не рекомендуємо вживати каву в поході)
  • кисіль (дуже добре допомагає зігрітися)

десерти:

  • печиво
  • цукерки
Споживати алкоголь під час походу заборонено!